top of page

Yoga en artrose


Yoga for Osteoarthritis
Yoga for Osteoarthritis

Artrose is een van de typische vormen van artritis die leidt tot functiebeperkingen, pijn en handicaps bij oudere personen. Er is een degeneratie van het gewrichtskraakbeen van het gewricht bij artrose. Het kan erg pijnlijk zijn om de gewrichten te bewegen, vooral tijdens perioden van ontsteking. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Momenteel is er geen effectieve behandeling of genezing voor beschikbaar.


Yoga is een mentale en fysieke oefening met wortels in de traditionele filosofie van India. Yogatraining is gebaseerd op het idee dat het combineren van geest en ziel in oefening het lichaam in evenwicht brengt en genezing vergemakkelijkt. Yoga kan helpen bij het beheersen van pijn en het vergroten van de mobiliteit in de gewrichten.


Beoefen geen yoga tijdens menstruatie of ontstekingen of wanneer de cursist of cliënt zich presenteert met te veel pijn. Pas de houdingen aan zodat de student of cliënt comfortabel blijft.


Er zijn houdingen die gecontra-indiceerd zijn voor artrose, dit zijn houdingen die te veel druk uitoefenen op de belastende en kwetsbare gewrichten van de heupen, knieën, cervicale wervelkolom en lumbale wervelkolom. Houd deze houdingen uit de yogareeks of pas op dat u wijzigingen aanbrengt om het gewricht niet te zwaar te belasten. De poses op de NO-lijst zijn:

ploeghouding (kan overmatige drukkrachten uitoefenen op de cervicale wervelkolom),

nekcirkels met hyperextensie van de nek

Brug - plaatst overmatige druk op cervicale schijven en kan compressie en schade aan de schijf veroorzaken

Staande voorwaartse vouw - niet-ondersteunde voorwaartse flexie gedurende langere tijd kan de lage rug in gevaar brengen voor compressie van tussenwervelschijven

Hyperextensie van de rug - kan schade oplopen aan het gewrichtskapsel en de ligamenten die de schijf omringen (cobra, knieën, borstkas)

Heupdraaiingen - hoog risico op overbelastingsletsel omdat de beweging vaak het normale bewegingsbereik overschrijdt, verwondingen of belasting van kapselstructuren is gebruikelijk

Janusirsasana, lotus, vajrasana, duif en dergelijke - legt druk op mediale ligamenten van de gebogen knie

Volledige squat - benadrukt ligamenten en meniscus van de knie, evenals het halvemaanvormige kraakbeen achter de knieschijf


Hier zijn enkele yogahoudingen om te proberen. Raadpleeg altijd uw arts wanneer u een nieuwe activiteit onderneemt. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je lichaam. Pauzeer en ontspan of schakel over naar een aangenamere houding als u een intens ongemak, instabiliteit of duizeligheid ervaart.


Gebonden hoekhouding

Begin door op de grond te zitten en je benen naar voren te strekken.

Breng je hielen naar binnen naar je bekken terwijl je je knieën buigt.

De knieën moeten naar de zijkanten worden gebogen, de voetzolen moeten tegen elkaar worden gedrukt.

Handhaaf de houding door de buitenranden van beide voeten op de grond te houden.

Ga door met de houding door de buitenranden van je voeten op de grond te houden. Blijf los en duw je knieën niet naar beneden. Deze positie kan ongeveer 5 minuten duren als je hem zo lang vasthoudt.

Berghouding

Ga gewoon staan ​​met je grote tenen tegen de zijkanten. (Je tenen moeten evenwijdig aan elkaar zijn, terwijl je hielen een beetje van elkaar verwijderd moeten zijn.

Beweeg je hielen samen op en neer op de grond.

U kunt achteruit of vooruit of van links naar rechts bewegen om de juiste houding te vinden. Het doel is om uw lichaamsgewicht gelijkmatig over beide voeten te verdelen. Blijf met een neutrale ruggengraat staan.

Laat de armen zakken en houd je handpalmen naar buiten. Houd een minuut vol met continu in- en uitademen.

Staf pose

Rust op de grond met gesloten benen en strek ze naar voren.

Door tegen een muur te leunen, kunt u ervoor zorgen dat u perfect uitgelijnd bent. Je schouderbladen moeten evenwijdig aan de muur zijn, maar niet je hoofd of onderrug.

Versterk je dijen door ze naar beneden te knijpen en naar binnen te draaien.

Buig je enkels terwijl je met je hielen naar buiten drukt.

Houd ongeveer 60 seconden vast.

krijger poses

Warrior 1: Sta met de benen uit elkaar, tenen en heupen naar voren gericht, buig de voorste knie, met de enkel uitgelijnd net onder de knie. Til de armen omhoog, de handpalmen naar elkaar gericht. Kijk omhoog of vooruit. Concentreer je op de adem of keer de geest naar binnen.

Voor Warrior 2: Net als bij Warrior I, maar draai de heupen naar de zijkant en open de armen naar de zijkanten (voorkant van de kamer en achterkant). Kijk naar de voorkant

Peaceful Warrior: Til de voorste arm op en buig zijwaarts naar achteren

Het leren aanpassen van yogahoudingen voor verschillende omstandigheden en lichaamstypes is een essentieel onderdeel van de yoga docentenopleiding/ vorming prof yoga bij Awake Space.

5 views0 comments
bottom of page