top of page

Yoga y Osteoporosis


yoga and osteoporosis
Yoga and Osteoporosis

Osteoporose treft 1 op de 2 vrouwen en 1 op de 5 mannen ouder dan 50 jaar. Het is een aandoening waarbij er sprake is van verlies van botmassa en botdichtheid. Het bot wordt broos, poreus en vatbaar voor breuken. Een toename van 1 procent in botdichtheid vermindert het risico op fracturen met maximaal 5 procent. Dit zijn duizelingwekkende aantallen, een echt gezondheidsprobleem en hoewel de meest voorkomende gevallen van osteoporose voorkomen bij mannen en vrouwen ouder dan 50 jaar, kunnen ze ook bij jongere mensen voorkomen.


De belangrijkste oorzaak van osteoporose is een tekort aan oestrogeen, wat leidt tot calcium. Oestrogeen helpt bij de opname van calcium en daalt na de menopauze. Vandaar dat het voornamelijk optreedt na de menopauze wanneer de oestrogeenspiegels dalen. Mannen produceren ook oestrogeen in lagere hoeveelheden. Een laag lichaamsgewicht, roken, overmatig alcoholgebruik, onvoldoende calcium- of vitamine D-inname, lage reproductieve hormoonspiegels en lichamelijke inactiviteit zijn allemaal factoren die kunnen leiden tot osteoporose.


Is het mogelijk om osteoporose om te keren met yoga? Het korte antwoord is ja. Yoga kan osteoporose omkeren, afhankelijk van hoe ver het is gevorderd. Yoga kan de botmineraaldichtheid verhogen, vooral in de heup en lange botten. Er zijn echter bepaalde voorzorgsmaatregelen en bepaalde houdingen die moeten worden vermeden voor de yogabeoefenaar ouder dan 50. Dit zijn yogahoudingen die te veel druk uitoefenen op de gewichtdragende en/of kwetsbare gewrichten van de heup, knieën, lumbale wervelkolom en cervicale ruggengraat.


Dr. Loren Fishman, Assistant Clinical Professor of Rehabilitation and Restorative Medicine aan de Columbia University Medical School en zijn team hebben verschillende jaren yoga bestudeerd en de effecten ervan op de botmineraaldichtheid. Ze hebben een strategie ontwikkeld om de botgezondheid veilig te verbeteren via yoga. Een reeks yogahoudingen werd gekozen als onderdeel van de yoga voor osteoporose-volgorde en hun effecten op de botmineraaldichtheid werden gedurende vele jaren en verschillende onderzoeken bestudeerd - een pilootstudie in 2005 en een langere studie van 2005 - 2015.


De yogahoudingen in de Fishman Methode voor Osteoporose zijn:

  1. boom pose

  2. driehoek pose

  3. krijger 2

  4. zijhoek

  5. gedraaide of draaiende driehoek

  6. sprinkhaan pose

  7. brug

  8. liggende hand naar grote teen

  9. liggende hand naar grote teen opening aan de zijkant

  10. zittende draai

  11. half Lord of the fish pose

  12. lijk pose


Volgens Loren Fishman helpt yoga bij het opbouwen van botdichtheid, maar omdat het de botten over alle hoeken rekt en buigt, kan het ook de constructie van de botstructuur versnellen die bestand is tegen hogere drukniveaus en een verscheidenheid aan problemen. Hoewel osteoporose met medicijnen kan worden behandeld. Deze hebben vaak een lange lijst van schadelijke bijwerkingen en kunnen erg duur zijn.

Dr. Fishman baseert zijn studie op een oude wetenschappelijke wet ontwikkeld door Julius Wolff in de 19e eeuw. Volgens de wet van Wolff "wordt bot gevormd en versterkt langs lijnen van mechanische spanning." (Julius Wolff 1836-1902). Wanneer botcellen worden geactiveerd door te knijpen, buigen of uitrekken, wordt extra botmassa geproduceerd totdat het bot in staat is de belasting te weerstaan. Isometrische samentrekkingen op verschillende posities gedurende lange perioden activeren het bot in yoga. Dit stuurt een elektrisch signaal naar het opwaartse reguleren van bepaald DNA en het neerwaarts reguleren van bepaald DNA om ervoor te zorgen dat het bot meer lagen vormt en het bot versterkt. Wat een fantastisch feedbackmechanisme.


In een notendop, yoga is effectief bij de behandeling van osteoporose door de nodige stress op de botten te leggen waardoor ze sterker worden. Hetzelfde mechanisme en dezelfde effecten worden gezien bij andere gewichtdragende oefeningen zoals hardlopen, joggen of touwspringen, belangrijke activiteiten voor het behoud van gezonde botten.


Veel mensen geloven dat wendingen schadelijk zijn voor oudere mensen. Twists, aan de andere kant, zijn behoorlijk nuttig gebleken en vormen minimaal, als er al gevaar is. Twists oefenen een evenwichtige spanning uit op het wervellichaam, waardoor de kans op fracturen wordt verkleind. Zelfs terwijl artsen hun osteoporosepatiënten adviseren om draaien te vermijden, lijkt er geen bewijs te zijn dat draaien schadelijk is of zelfs voor zichzelf. Dr. Fishman vermeldt dit in het onderzoek en vermeldt ook dat de voorwaartse buigbeweging van de wervelkolom de meest schadelijke beweging is omdat deze te veel druk op de lumbale wervelkolom veroorzaakt. Patiënten met osteoporose moeten voorwaarts buigen voorkomen en hun zijwaartse buigopties zijn beperkt.


Yoga helpt ook personen met osteoporose door het evenwicht, de spiermassa, de coördinatie en de verscheidenheid aan bewegingen te vergroten en angst te verminderen. Dit zijn enkele van de andere belangrijke voordelen van yoga voor personen met osteoporose, omdat ze allemaal helpen om de kans op vallen te verkleinen.


De gematigde, verlaagde impactbewegingen van yoga zijn volgens Dr. Fishman geweldig voor mensen met artrose of osteoporose. Deze bewegingen helpen bij de verdeling van gewrichtsvloeistof (is een stroperige vloeistof die in al uw gewrichten aanwezig is), die de gewrichten smeert en soepel houdt.


Das Erlernen von Knochen, einschließlich Osteoporose und Osteoporose für Yoga und Yoga für ältere Erwachsene, ist Teil des Lehrplans für die Yogalehrerausbildung bei Awake Space, Yogalehrerausbildung



References


  1. Fishman, Loren. (2009). Yoga for Osteoporosis: A Pilot Study. Topics in Geriatric Rehabilitation. 25. 244-250. 10.1097/TGR.0b013e3181b02dd6.

  2. Yoga for Osteoporosis – A pilot study.” Topics in Geriatric Rehabilitation 25, No. 3, 2009 pp. 244-250.

  3. Twelve-Minute Daily Yoga Regimen Reverses Osteoporotic Bone Loss.” Lu, Yi-Hsueh; Rosner, Bernard; Chang, Gregory; Fishman, Loren M. Topics in Geriatric Rehabilitation: April/June 2016 – Volume 32 – Issue 2 – p 81–87.

3 views0 comments
bottom of page